tiistai 31. heinäkuuta 2012

Ihmeelliset värit vol. 2

Jatkan hiukan tästä väriasiasta. Väreistä puhuttaessa pohditaan usein mikä on se oikean värinen shiba. Mustista sanotaan, että karvan tulee olla kolmivärinen: tyvestä vaalea, keskeltä ruskea ja latvasta musta, jotta väristä tulee ns. matta. Ruosteenruskean tulee kuultaa mustan läpi. Minä en toistaiseksi mustia kasvata, joten eipä vielä tarvitse huolehtia tästä asiasta. Tosin eiköhän se joskus tule eteen. Pitänee haalia muutama valkoista väriä kantava ennen sitä..

Varsinainen jutun aihe tällä kertaa on kuitenkin punaisten karvat. En ole löytänyt mitään virallista mielipidettä, mikä sanoisi millainen väritys punaisilla tulisi olla. Olen nimittäin törmännyt jos minkälaiseen. Sadalla on paljon kaksiväristä karvaa. Tyvestä vaaleaa, latvasta punaista. Muutamat mustat karvat ovat joko kolmivärisiä tai kaksivärisiä, niin, että keskiosan ruskea puuttuu. Sitten olen törmännyt muutamaan kolmiväriseen punaiseen. Näillä koirilla latva on punainen, keskiosa vaalea ja alaosa tumma. Juuri tosin tuppaa olemaan valkoinen oli sitten minkävärinen karva tahansa. Toisenlaisia punaisia ovat olleet sellaiset, joista ei tunnu löytyvän yhtään mustaa karvaa. Oma veikkaukseni on, nämä kantavat valkoista. Näillä koirilla latva on punainen, keskellä on vaalea pätkä, sitten on taas punaista ja lopulta tyvi vaalea. Tämä keskiosan vaalea alue on ikään kuin raita; kaikissa karvoissa se on samalla korkeudella. Tätä samaa raitaa on havaittavissa myös niillä, joilla karvan alaosa on tumma. Oma veikkaukseni on, että valkoisen värin (tarkkaan puhuttuna väistyvä punainen e) alleeli vaikuttaa kantajaansa sen verran, että se laimentaa tämän muuten mustan värisen karvan osan punaruskeaksi ja siitä syystä nämä kantajat ilmenevät niin puhtaan värisinä.

Uutta näkökantaa antaa myös erään japanilaisen kasvattajan Facebook kuvat. Viimeaikoina hän on postannut seinälleen pari kuvaa koiriensa karvatupoista. Toinen koira on punaisesta, toinen seesamista. On sääli, etten voi niitä kuvia tähän linkittää, sillä ne olisivat erittäin mielenkiintoista katseltavaa. Punaisen koiran karvojen juuret olivat puhtaanvalkoiset. Sen jälkeen mustat, sitten vaaleanruskeat ja lopulta voimakkaan punaiset. Eli samanlaiset kuin ylemmässä kappaleessa kuvailemani karvat. Muutamat ihmiset kävivät keskustelua väreistä ja tuli mm. ilmi, että yhden henkilön koiralla karvat ovat juuresta punaiset, keskeltä vaaleat (creme) ja kärjestä mustat tai erittäin tummanpunaiset. Toinen henkilö mainitsi, että hänen koirillaan on kärjestä punaiset, keskeltä vaaleammat ja juuresta cremet tai valkoiset.

Tämän japanilaisen kasvattajan seesamikoiran karvat olivat hieman erilaisemmat. Ne eivät ensinnäkään olleet kaikki samalla tavalla värittyneitä. Vaikka karvat olivatkin kuvassa tuppona kuin pensselinsuti, pystyi siitä silti näkemään, että osa karvoista oli juuresta asti mustia. Kuitenkin suurin osa karvoista noudatti seuraavaa kaavaa: valkoinen juuri, vaaleanruskea, vielä hieman vaaleampi ruskea ja hyvin tumma kärki (tummanruskea tai paikoin jopa musta). Tämä kuva ei vielä toistaiseksi ole herättänyt keskustelua.

Kaikki nämä viimeaikaiset keskustelut ja kuvat ovat pistäneet miettimään, että onko sillä loppujen lopuksi väliä, että mitä värejä siitä karvasta löytyy niin kauan kuin se on kolmivärinen.

Laitan lopuksi kuvia Miyan karvoista. Nämä karvat on nyhdetty ennen kuin Miya sai pentuja. Aion nyhtää uudet karvat tulevan karvanlähdön myötä ja laittaa niistä paremman kuvan (näkeepähän samalla myös eron ennen ja jälkeen pentujen). Tässä on kuitenkin eroteltuan yksittäin kaikki erilaiset variaatiot mitä karvoista onnistuin löytämään. Huomattavissa on yhtäläisyyksia molempiin aiemmin mainittuun japanilaisen kasvattajan kuviin. Etenkin tuo yhteys seesamikarvoihin on mielenkiintoinen. Miya on nykyisellään punainen joskin sillä on edelleen mustia karvoja siellä täällä ja etenkin keskittyneenä sään alueelle. Se on kuitenkin vaalentunut huomattavasti; pikkupentuna Miya oli yhdessä vaiheessa kuin ilmetty seesami, noin vuodenikäisenä oli vielä rinnassa urajiron kohdalla havaittavissa jonkin verran mustia karvoja. Häipyivät sitten nekin aikanaan...
Mitä tulee kuvan karvoihin, voin selostaa, että nuo pitkät karvat vasemmalla ovat peräisin hännästä. Oikealla puolella olevat puolestaan jostain sään lähistöltä. Miyasta siis löytyy niin kolmivärisiä karvoja kuin myös kaksi- ja yksivärisiäkin. Melkoinen sekasikiö...


Sadasta en toistaiseksi ole älynnyt karvoja nyhtää. Karvanlähdön aikaan on aina ollut ajatukset jossain muualla. Aion kuitenkin muistaa tehdä tämän seuraavan karvanlähdön aikaan. Se toisin on vasta kolmen-neljän kuukauden kuluttua... Saattaapi siis olla, että ilmestyy vielä Ihmeelliset värit vol 3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti